Chlad, který zabíjí | 19. února

Chlad, který zabíjí | 19. února

Posílá svůj výrok na zem – rychle běží jeho slovo. (Žalm 147,15)


Dnes večer budeme mít u nás v Minneapolisu v kuchyňském mrazáku o čtyři stupně tepleji, než bude venku. Zítra se teplota vyšplhá maximálně na dvacet stupňů pod nulou. Přijímáme to z Hospodinovy ruky.

Posílá svůj výrok na zem –

rychle běží jeho slovo.

Dává sníh jako vlnu,

jíní sype jako popel.

Vrhá celé kousky ledu –

kdo obstojí před jeho mrazem?

Pošle své slovo a taje,

vyžene svůj vítr a vody se řinou.

(Žalm 147,15–18)

S takovým chladem není radno si zahrávat. Zabíjí.

Když jsem se z Jižní Karolíny přestěhoval do Minnesoty, oblékl jsem se na to. Nepřipravil jsem si však do auta vybavení pro záchranu života v případě poruchy.

Jednou v neděli večer mi auto za takového mrazu cestou z bohoslužby vypovědělo službu. Mobilní telefony tehdy ještě neexistovaly a měl jsem s sebou manželku a dvě malé děti.

Na cestě nikde nikdo. Najednou jsem si uvědomil, že tohle je nebezpečné.

A brzy to bylo velmi nebezpečné. Nikdo nepřijížděl.

V dálce jsem skrz oplocení uviděl dům. Jsem otec. To je můj úkol. Přelezl jsem přes plot, doběhl k domu a zaklepal na dveře. Byli doma. Vysvětlil jsem, že mám v autě manželku a dvě malé děti, a požádal, zda by nás vzali dovnitř. Udělali to.

S takovým chladem si člověk nezahrává.

Je to další způsob, jak Bůh říká: „Ať je to horké, nebo studené, vysoké, nebo hluboké, ostré, nebo tupé, hlasité, nebo tiché, jasné, nebo temné…, nezahrávejte si se mnou. Jsem Bůh. Všechno jsem to stvořil. Vypovídá to o mně stejně jako teplý letní větřík, jemný déšť, vlahé měsíční noci, šplouchání na břehu jezera, polní lilie a ptáci v povětří.“

V téhle zimě k nám zaznívá toto slovo. Kéž nám Pán dá kůži, která cítí, a uši, které slyší.


Studna povzbuzení (v originálu Solid Joys) jsou zamyšlení z pera známého autora a kazatele Johna Pipera. Tato krátká, ale hluboká čtení vám dodají radost v Ježíši Kristu každý den v roce. Společný projekt Didaska a DesiringGod.org.

JOHN PIPER je zakladatelem a hlavním učitelem desiringGod.org a také ředitelem Bethlehem College & Seminary. Přes třicet let byl pastorem a kazatelem Bethlehem Baptist Church v Minneapolis. Napsal mnoho knih, z nichž česky vyšly například Nepromarni svůj život, Hlad po Bohu, Pro vaši radost nebo Dědictví svrchované radosti. Se svou ženou Noël má čtyři syny, jednu dceru a šest vnoučat.